Faaliyette olan tesislerde kullanılmakta olan yerüstü depolama tanklarının işletme ve güvenlik yönünden uygun şekilde çalıştığının, bütünlüklerinin korunduğunun kontrolü için API 653 standardında öngörülen periyotlarda yapılan kontrol ve muayene faaliyetleridir. Tüm kontroller Amerikadan onaylı sertifikalı API 653 uzmanları tarafından yürütülmekte, raporlama API 653 imzalı olarak sunulmaktadır. İstenmesi durumunda çalışmalar akredite olarak raporlanmaktadır. API 653 “Tank Inspection, Repair, Alteration and Reconstruction” standardı dışında yeraltı ve yerüstü depolama tankları için STI SP001 “Standard For The Inspection Of Aboveground Storage Tanks” ve EEMUA 159 “Inspection, maintenance and repair of above ground flat bottomed storage tanks” gibi yazılı dokumanlarda referans olarak kullanılmaktadır.
API 653 Tank Periyodik Kontrolleri Muayene Ana Başlıkları aşağıda detaylandırılmıştır.
Görsel kontroller tüm kontrol başlıkları arasında en önemli aşamadır. Kontrollerin kesinlikle API 653 uzmanı tarafından yapılmalıdır. Görsel kontroller sırasında rastlanan bazı ufak bulgular, büyük sorunların belirtisi olabilir. Dolayısı ile depolama tanklarında karşılaşılabilecek korozyon mekanizmalarını ve bulguları konusunda uzman mühendislerin bu kontrolleri yapması gerekmektedir.
API 653 de tanımlı gereklilikler ve görsel kontroller neticesinde rastlanan bulgular referans alınarak, Ultrasonik kalınlık ölçümleri, Manyetik Parçacık veya Sıvı Penetrant testleri gibi geleneksel tahribatsız muayene testleri uygulanır. Uygulama yapılacak olan kaynaklar, bileşenler API 653 , EEMUA 159 , API 575 gibi standartlarda tanımlıdır. Ancak önemli olan tankda beklenen korozyon mekanizmaları dikkate alınarak kontrol kapsamı genişletilebilir ya da kontrol tipleri çeşitlendirilebilir. Bunun değerlendirmesi korozyon konusunda tecrübeli API 653 uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır.
Tankın bütünlüğünü etkileyen fiziksel uygunsuzlukların tespiti amaçlı API 653 de tanımlı ovalite , diklik ve taban çökme kontrolleri yapılmaktadır. Ölçümler kalibrasyonlu total station cihazları ile yada 3 boyutlu lazer tarayıcılar ile yapılmaktadır. API 650 veya API 653 de tanımlı referans değerlerin dışında çıkılması durumunda API 579 standardına göre yeniden değerlendirme yapılarak tankın kullanımı için analizler yapılmaktadır.
Zaman içerisinde taban birleşim kaynaklarında ve/veya taban gövde köşe kaynaklarında oluşabilecek delinmelere bağlı kaçakların tespiti amaçlı vakum testi uygulanır. Test sadece kaynak bölgelerine uygulanmaktadır. Her türlü kaçak belirtisi kabul edilmez ve tamir gerektirmektedir. Özellikle kaynak bölgelerinde korozyon beklenen depolama tanklarında önemli bir kontrol yöntemidir.
Zaman içerisinde taban birleşim kaynaklarında ve/veya taban gövde köşe kaynaklarında oluşabilecek delinmelere bağlı kaçakların tespiti amaçlı vakum testi uygulanır. Test sadece kaynak bölgelerine uygulanmaktadır. Her türlü kaçak belirtisi kabul edilmez ve tamir gerektirmektedir. Özellikle kaynak bölgelerinde korozyon beklenen depolama tanklarında önemli bir kontrol yöntemidir.
Karbon çeliği tank taban plaklarında oluşan genel veya lokal korozyona bağlı incelmelerin ve deliklerin bulunması amaçlı uygunlanan bir yöntemdir. Tank taban plakasında hem içten hem de dıştan oluşabilecek korozyonların tespiti yapılabilmektedir. Böylece taban plakası çift yönlü olarak incelenebilmektedir. Cihazın ulaşabildiği tüm yüzeylerin taraması yapılarak taban korozyon haritası çıkarılmaktadır. Buna bağlı tamir ve/veya revizyon planları oluşturulmaktadır.
Üç boyutlu lazer tarayıcılar sayesinde günümüzde daha detaylı ovalite, diklik ve çökme analizleri yapılabilmektedir. Bunun dışında gövdede oluşabiliecek gözle görülemeyen fiziksel deformasyonların ve kaçıklıkların tespitide yapılabilmektedir. Özellikle tersine mühendislik kapsamında tankların fiziksel özelliklerine bağlı sınır koşulların belirlenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır.
İster iş ekipmanları yönetmeliği kapsamında ister farklı bir yönetmelik kapsamında yapılan API 653 yerüstü depolama tanklarının peryodik kontrollerinin ilk şartı kontrollerin Yetkili ve sertifikalı API 653 uzmanları tarafından yapılması , raporlanların hazırlanması ve imzalanmasıdır. Bu şart yerine getirilmediği sürece yapılan kontroller API 653 e uygun olmamaktadır. Raporda içerik olarak aşağıdakiler olmalı ve sonuç kısmında tankın bütünlüğünü etkileyecek bulgular net bir şekilde ifade edilmelidir.
Alikahya Fatih Mahallesi Sarı Leylak Sokak
No:1 Ekşi İş Merkezi, Kat: 2 No: 104 İzmit / KOCAELİ
T+90 216 999 79 49
F+90 216 345 02 66
info@aveskon.com
info@aveskontraining.com