Tersine Mühendislik

Tersine Mühendislik

Tersine mühendislik (geriye dönük mühendislik olarak da bilinir), önceden yapılmış bir ekipmanın veya sistemin bir görevi nasıl gerçekleştirdiğini tümdengelim yoluyla anlamaya çalışan bir süreç veya yöntemdir. Endüstriyel ekipmanlar ve sistemlerde tersine mühendislik süreci tasarım sürecinin geri işletilmesi ile ilgilidir. Normal olarak bir ekipmanın ya da sistemin mühendislik süreci sırası ile veri föylerin oluşturulması, Tasarım koşullarının belirlenmesi, Mekanik hesapların ya da analizlerin yapılması , imalat projelerinin ve malzeme listelerinin oluşturulması şeklindedir.Tersine mühendislik çalışmaları ile mevcut montajı ve imalatı yapılmış ekipmanın detaylı projesi çıkarılarak , mekanik hesapları yapılmakta ve ekipmana ait sınır tasarım koşulları oluşturulmaktadır.

 

Tersine Mühendislik ile Ne Amaçlanmakta ve Kazanımlar Nelerdir?

Tersine mühendislik çalışmaları ile kimliği ya da özlük dosyası bulunmayan ( hakkında tasarımsal verilerin olmadığı) ekipmanların sınır tasarım koşulları belirlenmesi amaçlanmaktadır. Tersine mühendislik çalışmaları ile her türlü statik ekipmanın ya da boru hattının sınır tasarım koşulları belirlenerek operasyonel güvenlik maksimum seviyeye çıkarılmaktadır. Ayrıca ekipmana ait özlük dosyayı oluşturularak sağlıklı takip sistemi oluşturulmaktadır.

Kazanımlara Örnek Verebilirmisiniz?

Örnek olarak içindeki solventin gazlaşması sonucu çıkardığı rahatsız edici kokuyu bastırmak için kullanılan basınç vakum ventilinin set basınç değerinin kimyasal için uygun ancak tankın tasarım koşulları için riskli olduğu ortaya çıkabilir. Birçok depolama tankının maksimum çalışma basıncı bilinmeden basınç vakum ventillerinin set basınç değerleri ayarlanmaktadır. 

Aveskon mühendislik departmanımız endüstriyel tesislerin mevcut durumundan "sondan"  detay mühendisiğie "başa" doğru gidilerek tersine bir süreç işletmektedir. Tersine mühendislik kapsamında  mevcut üründen veya tesisten , projeye doğru geriye giderek , proses ve enstrüman diyagramlarının (P&ID) oluşturulması, tesislerin 3 boyutlu lazer taramalarının yapılarak mevcut tesisin 3 boyutlu projeye çevrilmesi, kimliksiz ekipmanların saha kontrolleri ve mekanik mühendislik çalışmalarını yaparak kimliklendirilmesi çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz.

3 boyutlu tarama hizmetimizi servis uygunluk kontrollerimiz (API 579 fitness for service) kapsamında da kullanmakta, yapıların deformasyon ve hatalarını bilgisayar ortamına aktararak analizleri gerçekleştirmekteyiz.

Yaklaşım ve Farkındalığımız

Deneyim

Farklı tesisler, farklı projeler, farklı müşteriler ve ihtiyaçlar, farklı standartlar ve hepsini tecrübe etmiş geniş bir ekip

Risk Yaklaşımı

Mühendislik aşamasında Risk yaklaşımı, Risklerin yönetilmesi ve olabilecek minimum seviyeye çekilmesi

Maliyet Yönetimi

En pahalı en iyi değil, optimum mühendislik ve en iyi uygulamalar ile maliyet avantajı sağlanması
Lokasyon

Alikahya Fatih Mahallesi Sarı Leylak Sokak
No:1 Ekşi İş Merkezi, Kat: 2 No: 104 İzmit / KOCAELİ

Aveskon

T+90 216 999 79 49
F+90 216 345 02 66

Aveskon

info@aveskon.com
info@aveskontraining.com