BASINÇLI KAPLARDA CE MARKALAMA
Basınçlı kaplarda CE markalama yapılması ile ilgili yönetmelik, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun’ a dayanılarak, Avrupa Birliği’ nin 2014/68/EC sayılı Basınçlı Ekipmanlara İlişkin Direktifi’ ne paralel olarak hazırlanmıştır.
Bu yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’ dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
CE markalama sürecinin aktörleri imalatçılar ve onay kuruluşlarıdır. Onay kuruluşlarına uluslararası dilde ise Notified Body “NoBo” denilmektedir. Tüm onaylı kuruluş listesi (New Approach Notified and Designated Organisations) “http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/nando/” internet adresinden incelenebilir.
2014/68/EC kapsamında listelenen onaylı kuruluşlar dışında hiçbir kuruluş, bu yönetmelik kapsamındaki ürünlere CE markalama yapamaz.
Peki bu iki ana aktör (İmalatçı ve onay kuruluşları) arasındaki ilişki ve senaryo nedir; biraz onu inceleyelim. Oyunun tüm kuralları 97/23 EC sayılı Basınçlı Ekipmanlar Direktifi’ nde yazmakta, her aktörün görevi net bir şekilde açıklanmaktadır.
Özetle, CE markalama yapılacak olan ekipmanın kritiklik seviyesine göre ekipman kategorize ediliyor ve aktörlerin görevleri bu kategoriye göre belirleniyor. Kritiklik seviyesini, yani kategoriyi belirleyen kriterler ise genel olarak ekipmanın tipi, akışkanın cinsi ve durumu (gaz ya da sıvı), ekipmanın dizayn kriterleri ( izin verilen max basınç değeri ve hacim) dir.
CE markalama yapılacak olan ekipmanın kritiklik seviyesi yükseldikçe oyun içerisindeki tarafların görevleri değişmekte, onay kuruluşu oyun içerisinde daha aktif bir şekilde yer almaktadır. İmalat sürecinin neredeyse tüm adımları (dizayn onayı aşamasından, final test ve dokümantasyona kadar) kontrol edilerek, seçilen imalat standardının ve Basınçlı Kaplar Direktifi’ nin tüm gerekliliklerinin yerine getirilip getirilmediği denetlenmektedir.
Tüm süreç, onay kuruluşunun atamış olduğu onaylı teknik uzmanlar tarafından yürütülmekte ve raporlanmaktadır. Denetim ve/veya kontrollerin olumlu sonuçlanması durumunda ise imalatçı uygunluk beyanını yapar ve onay kuruluşu da CE sertifikasını yayımlar.
Genel işleyişi sizlere anlatmaya çalıştım ancak daha detaylı bilgi için 2014/68/EC sayılı Basınçlı Ekipmanlar Direktifi’ ni inceleyebilirsiniz.
Soru ve görüşleriniz için;
onder.demircan@aveskon.com
Alikahya Fatih Mahallesi Sarı Leylak Sokak
No:1 Ekşi İş Merkezi, Kat: 2 No: 104 İzmit / KOCAELİ
T+90 216 999 79 49
F+90 216 345 02 66
info@aveskon.com
info@aveskontraining.com